Accesibilizarea paginilor web ale instituțiilor publice din România

Inovație tehnologică: modulul informatic de Accesibilitate Web COMPLET realizat de firma WEB LEVEL.RO SRL oferă acces complet la site-uri pentru persoanele cu dizabilități.

Persoanele cu dizabilități au dreptul la informare, iar accesul la serviciile oferite de internet reprezintă un aspect important al vieții cotidiene a acestor oameni cu nevoi speciale.

În atenția instituțiilor publice! Amenzi pentru Primării privind nerespectarea LEGII Nr. 544 din 12 octombrie 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public!

Conform informării primite de către instituțiile publice inclusiv cele de învățământ de la ANDPDCA acestea au obligativitatea de a avea pe site-ul oficial al instituției modulul pentru persoane cu dizabilități. 

Internetul face parte din viața noastră cotidiană și a devenit indispensabil pentru informare, pentru comunicare, pentru o serie de servicii la care putem apela online. Este important ca acesta să fie accesibil şi persoanelor cu dizabilităţi, pentru a le oferi oportunităţi egale pentru educaţie, sănătate, comerț, angajare, timp liber şi chiar de a-i ajuta să participe mai activ în societate.

Persoanele cu dizabilități accesează și navighează pe web în moduri diferite, în funcție de nevoile și preferințele lor individuale, dar unele dizabilități îngreunează consumul de conținut specific și este necesar ca aceste persoane să folosească tehnologii de asistență în viața lor de zi cu zi. Din păcate, unele persoanele cu dizabilități nu pot accesa conținutul web dacă nu respectă principiile de accesibilitate. Astfel acești utilizatori sunt lipsiți de oportunitățile care le oferă tehnologia.

Accesibilitatea web înseamnă că dispozitivele, serviciile și produsele sunt accesibile persoanelor cu dizabilități. Unii oameni trebuie să utilizeze tehnologii de asistență care fac aceste lucruri accesibile pentru ei. Utilizatorii cu dizabilități nu pot accesa niciun produs, dispozitiv și serviciu dacă nu sunt luate în considerare dizabilitățile lor, iar acești utilizatori se pot simți discriminați din cauza unui handicap.

Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (LEGE, 2006) la art. 5 defineşte accesibilitatea ca “ansamblul de măsuri şi lucrări de adaptare a mediului fizic, precum şi a mediului informaţional şi comunicaţional, conform nevoilor persoanelor cu handicap, factor esenţial de exercitare a drepturilor şi de îndeplinire a obligaţiilor persoanelor cu handicap în societate”. În art. 70, se stipulează că autorităţile publice au obligaţia de a realiza accesibilizarea paginilor de Internet proprii, în vederea îmbunătăţirii accesării documentelor electronice de către persoanele cu handicap vizual şi mental.

Accesul la informaţii este un drept fundamental al cetăţenilor, iar pentru ca acesta să fie realizat pe deplin, este nevoie de un acces la informaţii incluziv, un acces facilitat de către instituţiile publice şi pentru persoanele cu dizabilităţi. Preocupări în acest sens au existat şi anterior în societatea civilă încă din anul 2008, fiind finanţate chiar anumite proiecte în acest sens.

Autoritățile publice sunt obligate să asigure accesul la informațiile de interes public în conformitate cu prevederile Legii 544/2001, în timp ce Legea 448/2006 cuprinde prevederi exprese privind accesibilizarea paginilor web pentru persoanele cu dizabilități. În caz contrar, se aplică amenzi consistente, între 6000 lei și 12.000 de lei. Respectarea  acestor cerințe este verificată de agențiile județene de prestații sociale și de către Autoritatea Națională pentru Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.

IMPORTANT acest modul trebuie să fie AUDIO – citirea automată a textului cu un simplu click.

WEB LEVEL.RO SRL, a găsit o soluție care oferă toate răspunsurile la dificultățile cu care se confruntă persoanele cu dizabilități aflate în căutare de informații:  modulul de Accesibilitate Web COMPLET .

 Acest modul permite adaptarea conținutului unei pagini web la orice situație: textul și conținutul se pot modifica potrivit nevoilor utilizatorului în ceea ce privește mărimea și culorile, conținutul site-ului poate fi redat sonor, inclusiv fotografiile și materialele video, în timp ce persoanele cu deficiențe auditive beneficiază de transcrierea conținutului audio și video. De asemenea, formularele de pe site-uri pot fi folosite cu ușurință de persoanele cu dizabilități, dar și de către alți utilizatori.

Ce înseamnă modulul COMPLET:

  • Pachet tehnologic care oferă soluții ”complete” de adaptare a site-urilor la nevoile persoanelor cu dizabilități.
  • Firma WEB LEVEL.RO SRL se ocupă de toate aspectele privind implementarea și asistența  pe perioada contractului.
  • Se evită amenzi de mii de lei pentru nerespectarea obligațiilor legale.
  • Modulul are un preț accesibil pentru orice beneficiar, de doar 1800 de lei pe an. În această sumă este cuprinsă și asistența tehnică acordată pe un an.

Mai multe informații despre modulul realizat le puteți afla la https://www.accesibilitateweb.ro sau la telefon 0337733107.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Regulamentul General de Protecţie a Datelor!

*

Sunt de acord