În perioada iunie-noiembrie 2023, rețeaua europeană Biblioteca Prichindeilor a derulat, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, un proiect prin care în 14 din locațiile bibliotecilor au ajuns peste 2.900 de titluri atent alese dintre noutățile editoriale și din portofoliile autorilor români contemporani, s-au organizat aproape 70 de întâlniri cu diaspora românească și peste 600 de familii au participat la ateliere de lectură, joacă și creație.
C.A.R.T.E este inițiativa prin care Biblioteca Prichindeilor și-a propus să aducă plus valoare în viețile românilor din diaspora prin coagularea unei Comunități în jurul cărților pentru copii, crearea unor Ateliere de joacă și lectură, prin apropierea de Rădăcini, garantând Timp de calitate împreună și contând pe Excelența lingvistică și didactică a bibliotecarelor implicate.
Acest proiect și-a propus să contribuie la prosperitatea lingvistică și culturală a familiilor de români care locuiesc în diaspora și la creșterea gradului de conștientizare a apartenenței la identitatea românească, nu doar prin achiziția și punerea la dispoziție pentru împrumut gratuit a celor mai valoroase și noi cărți pentru copii în limba română, cât și prin organizarea de întâlniri și ateliere de joacă și lectură în întreaga rețea. S-au creat astfel oportunități de exersare a limbii române și de conectare cu persoane cu vârste și interese similare și educarea părinților cu privire la importanța și beneficiile lecturii împreună.
Atelierele au fost organizate în jurul unor teme considerate de interes pentru comunitate și pentru prichindei, în ton cu anotimpurile, perioada anului sau a unor activități prin care s-a încurajat creativitatea și îmbogățirea vocabularului în limba română, precum PRIMA MEA POVESTE, ÎNAPOI ÎN COLECTIVITATE sau TEATRU DE PĂPUȘI, două dintre acestea fiind realizate în parteneriat cu Education Studio Helsinki, cunoscut educatorilor și părinților din România prin materialele educative create sub brandul „Zmeișorii”.
Biblioteca Prichindeilor este o inițiativă voluntară, civică și comunitară de educație non-formală a copiilor români din diaspora, un proiect care a reușit să unească comunitățile de români din afara granițelor țării în jurul pasiunii de a citi copiilor. Pe măsură ce C.A.R.T.E. a evoluat și evenimentele organizate au luat amploare, și alte mămici implicate și iubitoare de lectură ni s-au alăturat pentru a contribui la această inițiativă în comunitățile din țările și orașele lor. Astfel, Bibliotecile Prichindeilor continuă sa evolueze, existând astăzi în 21 de locații și fiind coordonate de 23 de femei de succes în comunitățile lor din Praga, Belgia, Tarragona, Croația, Bologna, Helsinki, Cracovia, Danemarca (cu 3 locații diferite: Aarhus, Copenhaga și Billund), Comunidad de Madrid, Londra, Austria, Bordeaux, Suedia, Berlin, Paris și Angers, Cipru, Blackpool, Bilbao și Dubai. Sunt demarate discuții pentru a dezvolta un nou hub și în Statele Unite ale Americii.
Bibliotecarele sunt recunoscătore pentru oportunitățile create în acest an, pentru parteneriate recente sau recurente (cu Primăria Municipiul București, Grupul Editorial ART, Editura Frontiera, Rețeaua Prieteniei), noi colaborări, interviuri și provocări, pentru construirea unei imagini mai coerente în diaspora, pentru implicarea comunității prin participare sau suport în organizarea activităților. Pentru 2024, se urmărește înființarea Asociației Biblioteca Prichindeilor și a unui website comun, precum și colaborări care întăresc comunitățile din diaspora și relația lor cu rădăcinile lor românești.
Ana Engrth Răduleț
Fondator al Bibliotecii Prichindeilor în Diaspora
Prichindei.praga@gmail.com