Am început fără să ne imaginăm cât de multă incertitudine va urma. Am învățat însă să trecem împreună prin această pandemie și chiar să fim mai solidari și să ajutăm mai mult. Iată cum a fost pentru noi acest an.
#1 Am descoperit o rezervă infinită de solidaritate
Am știut de la declanșarea stării de urgență că trebuie să ne implicăm și să venim în sprijinul cadrelor medicale care ne scriau din toată țara despre cum erau nevoiți să lupte cu virusul fără niciun fel de scut de apărare. Ce nu am anticipat, însă, a fost rezerva infinită de solidaritate pe care am descoperit-o. Peste 260.000 de români au donat prin SMS, peste 6.000 online, peste 650 de companii au făcut sponsorizări, iar 120 de persoane publice (actori, muzicieni, trupe, jurnaliști, scriitori etc.) ne-au ajutat să ducem mai departe mesajul campaniei #ReușimÎmpreună.
Bilanțul? În trei luni am investit 2 milioane de euro în echipamente de protecție și aparatură medicală (inclusiv 23 de ventilatoare și 10 aparate de anestezie) care au ajuns la peste 140 unități medicale din 102 orașe (40 județe, inclusiv București). Alți 2.2 milioane de euro au fost investiți pentru ridicarea Spitalului Modular 1 Elias, un spital de 38 de paturi, pregătit pentru terapie intensivă, care funcționează acum la capacitate maximă. Pe final de toamnă, am făcut alte două investiții (fiecare de câte 100.000 euro) pentru două unități modulare de triaj: una la Sibiu și una la Spitalul Universitar de Urgență Elias.
#2 Am arătat că digitalizarea este un proiect realizabil
La scurt timp de la declanșarea stării de urgență, am obținut debirocratizarea accesului la medicamente pentru pacienții cu boli grave și simplificarea procesului prin care aceștia își pot primi rețetele compensate sau recomandările medicale fără a se expune inutil virusului. Credem cu tărie că instituțiile din România și, în special instituțiile medicale, au nevoie de digitalizare.
#3 Am finalizat proiecte strategice
Începusem proiectul renovării complete și modernizării Clinicii de Hemato-Oncologie și Oncologie Pediatrică a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu Timișoara cu ceva timp în urmă. Este vorba despre locul în care a fost făcut primul transplant de celule stem la copii în România. Anul acesta am finalizat investiția (2 milioane euro), reușind să transformăm acest loc într-un centru de excelență în diagnosticarea și tratarea cancerelor de sânge.
#4 Am continuat să creăm premiere pentru #NoiFacemUnSpital
Construcția Primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică este o premieră pentru România – este primul Spital de copii construit de la zero în ultimii 30 de ani și primul construit exclusiv din donații. Dincolo de asta, aduce câteva premiere care vor schimba felul în care se oferă îngrijire medicală pacienților. Anul acesta am pus bazele Primului Departament de Radioterapie Copii din România, am ales să aducem cea mai nouă tehnologie pentru acest departament și am optat pentru un bloc operator construit exclusiv din sticlă, pentru a reduce riscul de infecții nozocomiale.
#5 Am văzut real ce înseamnă un Spital al secolului XXI
Anul acesta #NoiFacemUnSpital a prins mai mult contur ca oricând: fațadele sunt finalizate, o parte din echipamentele de pe terasa tehnică sunt livrate (Centrala de Tratare a Aerului) și avem gata și primele saloane de probă – o imagine reală a spațiilor dedicate micuților pacienți și părinților lor.
Am continuat munca pe Șantier, în condiții speciale datorită pandemiei, dar am mers înainte.
#6 Am învățat cum se fac lucrurile bine, de la specialiști de top
Pentru a construi și echipa Spitalul viitorului am avut mereu nevoie de oameni cu viziune, profesioniști de top în categoriile lor. Anul acesta am primit consultanță pro bono de la Președintele Asociației Americane a Fizicienilor Medicali (Prof. Huq Saiful) pentru înființarea Primului Departament de Radioterapie Copii, dar și de la un Dr. Alina Mihai (o româncă specializată în acest domeniu, stabilită în Irlanda) și am stabilit parteneriate pentru trainingul personalului medical cu clinici din Roma și Dublin.
#7 Ne-am înrolat în luptă alături de Copiii-Veterani
În octombrie, am lansat un nou apel la luptă alături de Copiii-Veterani: copiii care au luptat sau încă luptă cu boli grave, precum cancerul. Poveștile lor ne-au inspirat și ne-au dat energia pentru a merge mai departe cu a doua clădire a Spitalului. În plus, ne-am bucurat de susținerea celor de la Metallica – trupa donând drepturile de folosire a melodiei The Unforgiven pentru clipul campaniei de strângere de fonduri.
#8 Am spus răspicat: Sănătatea înapoi acasă!
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-a adus inițiativa #NoiFacemUnSpital a fost speranța că și în România se poate. Se poate să avem un Spital ca în vest, cu norme, protocoale și circuite medicale corecte. Un Spital în care să se lucreze la cele mai înalte standarde de excelență. De aceea, facem apel către medicii și personalul medical care poate reveni acasă pentru a lucra în cadrul Primului Departament de Radioterapie Copii din România. Vă așteptăm să construim împreună un model de excelență în oncologia pediatrică. Recrutăm!
#9 Am lucrat diferit, în continuare pentru același vis
Am avut mai multe ședințe pe Zoom, am dat mai multe interviuri online, ne-am văzut mai puțin, dar ne-am apropiat mai mult, am discutat mai puțin față în față, dar am câștigat mai multă încredere, ne-am dat mai rar mâna, dar am stabilit parteneriate pe termen lung. Am continuat să gândim și să implementăm proiecte care să schimbe felul în care funcționează sistemul medical din România.
Anul acesta, alături de voi toți, cei care susțineți proiectele noastre, am reușit să spunem o altă poveste a lui 2020 – o poveste a solidarității, a viselor îndrăznețe, a curajului, a responsabilității și a implicării. Pentru că nu există cauză mai bună decât viața!
MULȚUMIM!
Continuăm împreună!
Sursă text și foto: Asociația Dăruiește Viață